Vallee des Tombes, wandeling 8

La Roche en Ardenne afstand 9,5 km (opgegeven afstand correct), moeilijkheidsgraad ‘Gemiddeld’, naam van de wandeling Vallee des Tombes.

Start van de wandeling is in centrum van de gemeente La Roche en Ardenne (Rue Val du Bronze). Er is genoeg parkeerplaats in de omgeving (let op mogelijkheid betaald parkeren). Zelf parkeer ik meestal aan de Rue Nulay, voorbij het plein Place du Bronze en dan rechts schuin omhoog. Hier kan je gratis parkeren. Vanaf parkeerplek loop je dan terug naar het plein, voor het plein gaat u linksaf richting verkeerspleintje en pakt daar op de hoek de route op.

De wandeling ‘Vallee des Tombes’ zie kaart (zie foto 2), wordt aangegeven met een rode ruit met hierin het nummer 8 (zie foto 3).

Het begin van de route is niet echt fraai, maar ach je moet ergens beginnen. Je loopt het eerste stuk grotendeels over asfalt. Ik ben zelf vrijwel geen auto’s tegengekomen maar ik kan me voorstellen dat het soms even oppassen is. De rotspartijen aan je rechterhand en de rivier aan de linkerkant maakt het geheel absoluut de moeite waard. Het geluid van de rivier en het stroomde water is erg aangenaam. Ik heb niet het geduld gehad om een bever te spotten, maar de linkerzijde van het eerste gedeelte is een walhalla voor bevers die hier flink aan het bouwen zijn.

De wandeling brengt je oa naar het authentieke dorpje Hives.

Vervolgens duik je de natuur in, deels boerenlandschap en deels jong en oud bos. Erg mooi om te zien en doorheen te lopen.

Het venijn zit in het laatste gedeelte. Ondanks wat klimpartijen is de afdaling op deze route nog lastiger. Pas goed op met nat en mogelijk winters weer, het is echt steil naar beneden met veel grote rotsblokken waar je mogelijk over uit kunt glijden. Goed schoeisel is geen overbodige luxe.

Tijdens deze wandeling constateerde ik dat wandeling 9 deels is afgesloten. Er wordt aangeraden om route 8 te vervolgen.