Plantisse

Chêne-al-Pierre afstand 11 km (volgens strava iets langer), moeilijkheidsgraad ‘gemiddeld’, naam van de wandeling ‘Plantisse’.

Chêne-al-Pierre is een klein dorpje bestaande uit de gehuchten Bois del Moule, Mont Durieux, La Fourch, Monchenoule en La Gotale en maakt onderdeel uit van de gemeente Manhay in de provincie Luxemburg.

Start van de wandeling is bij kruispunt Pl. Del Tour en La Fourche waar naast kinderspeelplaats ook genoeg parkeerplek is. Ik heb geen groot wandelbord kunnen ontdekken, maar tegenover de parkeerplaats tref je de eerste aanwijzing aan.

De wandeling ‘Plantisse’, wordt aangegeven met een blauw wit blauwe markering (zie foto 1) en is erg goed gemarkeerd.

De zon scheen vandaag en dat was een mooie toevoeging aan deze fantastisch mooie wandeling die met een totaal van 11 km zeer goed te doen is, maar soms ook wel pittig kan zijn.

Aan de paden zal het in ieder geval niet liggen, breed en ruim en doorgaans ‘voorzien’ van een stevige ondergrond.

De wandeling brengt je langs diverse dorpjes/gehuchtjes maar is grotendeels in de natuur en in het bos. Soms een klimpartij en soms wat afdaling, maar het brengt je veel moois!

Ook kom je vlak langs de plaats Hoursinne. Mocht je de tijd hebben, dan is een wandeling door het plaatsje zeker de moeite waard.

Tevens passeer je Laid L’Oiseau. Onder deze beschrijving tref je hierover extra toelichting.

Er vertrekken vanuit Chene-al-Pierre twee wandelingen; bovenstaande (Plantisse) en ook ‘Tour de Monchenoule’ van rond de 7 km. De wandelingen overlappen elkaar niet, je zou er dus voor kunnen kiezen om een totale wandeling te doen van rond de 20 km. Zie op website de omschrijving van deze wandeling.

LAID L’OISEAU, het verloren dorp, verdoemd dorp

Al eeuwen lang hebben donkere legendes dit geducht omringd dat eertijds alleen maar uit een paar huizen op een afgelegen, woest plateau bestond.

De oorsprong van dit dorp zou uit de middeleeuwen dateren. De heer van Durbuy, van wie het landgoed uitgestrekt en wildrijk was, wenste met de hulp van afgerichte roofvogels te jagen. Hij stelde dus een valkenier aan die verplicht werd voortdurend met zijn roofvogels op een ruim plateau te leven. Vanop dit plateau kon hij het best de vlucht van de Ardense nestvogel, de beroemdste jachtvogel, de valk, populair OYSEL, observeren. Zo werd in de 14de eeuw deze plaats L’AIRE DEL OYSEL genoemd: het nest van de valk of misschien het huis van de valkenier.

Later werd deze plek L’AI D’LOUHE, het nest van de vogel, veranderd in LAID OUHAI en daarna, in 1791 LAIDE L’OIDEAU, wat eindelijk LAID L’OISEAU of LAIDLOISEAU is geworden.

Het dorp zal dikwijls als schuilplaats gebruikt worden: eerst voor de Lamarmite weduwe “La belle coquetière” genoemd, die in de 18de eeuw aan het hoofd van een familie van moordenaars stond. Later werd het ook de schuilplaats van dienstweigeraars van het Napoleon leger en voor rovers onder de Nederlandse regering. Koolhandelaars die houtskool voorbereidden voor de hoogovens van de Aisnevallei, vestigden zich daar met landbouwers en herders.

Op 9 september 1944, de dag voor de bevrijding van de Aisnevallei, werden een groep leden van de ondergrondse beweging Byl en hun verpleegsters, begeleid door inwoners van het dorp, verrast door terugtrekkende Duitse tropen. Na het vuurgevecht warend e inwoners ongedeerd maar hadden ze al hun bezittingen verloren daar de Duitse soldaten het dorp afbrandden en alles met granaten vernietigden.

In 1994 heeft een inwoner van Erezée, meneer Georges Godfroid, één van de huizen van het verdoemde dorp hersteld: een schaapskooi waarvan alleen een paar muurvakken overbleven: vreemd puin in het midden van het bos dat hedendaags ter plaatse van het dorp LAIDLOISEAU staat.

(Bronvermelding: overgenomen van toeristisch bord ter plaatse)