Hambeu

Dochamps afstand 13 km, moeilijkheidsgraad ‘gemiddeld +’, naam van de wandeling Hambeu.

Dochamps (Waals: Dôtchamp) is een plaats en deelgemeente van de Belgische gemeente Manhay. Dochamps ligt in de provincie Luxemburg en was tot 1 januari 1977 een zelfstandige gemeente.

Start van de wandeling is bij de kerk van Dochamps. Het is even zoeken. Vanaf de grote parkeerplaats (tegenover horecagelegenheid) loop je richting kerk, na de kerk rechtsaf. Wandelbord staat na 20 meter en na 50 meter tref je de eerste markering aan.

Markering: blauw kruis.

Dochamps ligt in bergachtig en mooi bosrijk gebied. De wandeling van vandaag is dan ook tussen de bomen en vereist enig klimwerk. Heel af en toe word je verwend met een mooi uitzicht, maar het is bovenal een boswandeling.

Tijdens de wandeling kom je ook langs Parc Chlorophylle (Bospark met een pad tussen de boomtoppen, een educatief pad en thematische speeltuinen, plus rondleidingen). Of het te combineren valt (wandeling en bezoek) ligt aan de conditie van de wandelaar.

Ook passeer je Forge à la Plez met als bijzonderheid het toeristische tramstation. Voor zover ik heb begrepen is of wordt de dienstregeling wel weer opgestart, maar de ins en outs zijn mij niet bekend. https://www.tta.be

Na Forge à la Plez neem je de afslag (na kapel) rechts naar boven, een flinke klimpartij. Daar gaat het ook mis met de markering. Waarschijnlijk door houtkap dat alle bordjes weg zijn. Je zult denken ik zit verkeerd (dacht ik ook). Helemaal bovenaan heb ik op gevoel een klein weggetje rechtsaf genomen (overigens fantastisch mooi door de struiken naar beneden) en ben uitgekomen bij een riviertje waar recht tegenover mij weer een markering stond. Waarschijnlijk had ik bovenaan nog een klein stukje verder moeten lopen voor een breder pad naar rechts, maar onwaarschijnlijk dat deze net zoals mooi was mijn alternatieve route.

Resume: prima maar pittige boswandeling (veel naaldbomen).

Tip, kom je vanuit het bos op een asfaltweg (geen markering van te voren), ga dan linksaf, na 50 meter aan je linkerhand een nieuwe markering (dit is richting Forge a la Plez).