De wandeling van de herinnering

Bastogne afstand 16,5 km, moeilijkheidsgraad ‘gemiddeld’, naam van de wandeling De wandeling van de herinnering.

Bastenaken (naam in het Nederlands) is vooral bekend geworden door de Slag om Bastenaken, tijdens het Ardennenoffensief in december 1944. Nadat de geallieerde legers het grootste deel van België hadden bevrijd, ondernamen delen van de Duitse Wehrmacht (en vooral SS) een tegenoffensief in de richting van de Maas. Bastenaken, verdedigd door de Amerikaanse 101 Airborne Division onder leiding van generaal Anthony McAuliffe, werd van 21 tot de doorbraak van Patton op 26 december omsingeld door het Duitse leger. De Amerikanen hielden stand. Toen een Duitse onderhandelaar hem kwam vragen zich over te geven, antwoordde McAuliffe volgens de overlevering “Nuts!” wat in het Amerikaans Engels zoveel betekent als “onzin!” (citaat wikipedia).

Start van de wandeling is bij het oorlogsmuseum van Bastogne. Je kan hier ruimschoots parkeren (betaald).

Bastogne een mooie en leuke plaats om een keer te bezoeken en ondanks dat wij dit reeds een aantal keer hebben gedaan was een bezoek aan het WAR museum Bastogne nog steeds niet gedaan.

Wat een indrukwekkend museum! Aan de hand van een aantal personages word je meegenomen of beter gezegd word je meegezogen in het leven ten tijden van de oorlog (met name tijdens het Ardennenoffensief). Met films, 3D presentaties, etc krijg je een goed beeld van de ontberingen en verschrikkingen tijdens deze periode in de geschiedenis.

Naast het daadwerkelijke museum zijn er nog twee plaatsen die je kan en eigenlijk zou moeten bezoeken. Le Bois de la Paix en Bois Jacques (ook bekend van de serie Band of Brothers).

Indien je lichamelijke conditie het toelaat is het aan te raden om deze plaatsen middels een wandeling te bezoeken.

De wandeling van de herinnering heb ik uit de gids ’20 onvergetelijke wandeltochten Wallonie’.

Eigenlijk zijn het twee gemarkeerde wandeltochten die halverwege aan elkaar ‘geknoopt’ zijn.

Vanaf het museum loop je naar het toiletgebouw buiten en pak je hier de weg (links van het gebouw) richting de plaats Neffe.

Je volgt hier de blauw/wit/blauwe route. Deze markering loop je helemaal tot aan Le Bois de la Paix (het vredesbos). Het grote veld binnen het bos steek je rechtdoor over om vervolgens rechtsaf de markering van de groene ruit te volgen.

De route met de groene ruit brengt je uiteindelijk bij Bois Jacques. Hier zie je nog de sporen die de verwoestende oorlog heeft achtergelaten. Bezichtiging te boeken bij museum.

Na Bois de Jacques kom je langs een groot oorlogsmonument waar je na 100/200 meter rechts afslaat om voor het laatste stuk de blauw/wit/blauwe route weer te volgen.

De wandeling is langer dan de gemiddelde gemarkeerde wandeling. Indien je de wandeling wilt combineren met een bezoek aan het museum is het raadzaam om vroeg te beginnen.

De wandeling heeft zeker mooie stukken, helaas ook grote stukken asfalt. Het brengt je wel op bijzondere plekken, waaronder ook het dorp Foy. En natuurlijk, het kan ook altijd met de auto……de beleving van de dag is dan wel echt heel anders. Gewoon een keer plannen!