La croix du curé de Sy

Hamoir afstand 7,6 km, moeilijkheidsgraad ‘gemiddeld +’, naam van de wandeling La croix du curé de Sy. Hamoir is een plaats en gemeente in het arrondissement Hoei, provincie Luik, België.

Vertrekpunt van de wandeling is Office Du Tourisme De Hamoir, Pl. Del Cour 1, Hamoir. Er is wel parkeerplek voor de deur, maar zeer beperkt en niet ongelimiteerd. Ik heb ervoor gekozen om een stukje verder te rijden waar je bij de Intermarche vrij en gratis kan parkeren. Vanaf parkeerplaats naar start rond de 200 meter.

Markering van de wandeling is een groene rechthoek (zie foto 1).

Wandeling ‘La croix du curé de Sy’ staat opgenomen op de wandelkaart van gemeente Durbuy (provincie Luxemburg), echter is gelegen in provincie Luik. Provincie Luik heeft mij inmiddels al vaker verrast met mooie en aantrekkelijke wandelingen.

Ook dit is er weer één. Is de wandeling uitgesproken mooi? Wellicht niet, maar zeker avontuurlijk, zeer afwisselend en voorzien van bijzondere uitzichtpunten. Het is geen wandeling van twee vingers in je neus lopend naar boven en beneden. Je zult er wel wat ‘werk’ aan hebben, maar als zo vaak levert het je ook iets op.

De wandeling is redelijk gemarkeerd met een aandachtspunt in het begin. Je vertrekt vanaf het toeristenbureau (rechts langs het gebouw) en komt terecht bij het spoor (steek je over) en loopt deze ‘winkelstraat’ uit. Wanneer je de stad uitloopt zie je rechts een monument. De straat rechts hiervan loop je in en na een paar 100 meter zie je een hout hekje met een weg naar boven. Maak je borst maar alvast nat, het wordt even klimmen. Je komt uiteindelijk uit bij een weiland, middels een toegangspoort betreed je het weiland om vervolgens weer in een stukje bos te belanden waarna je wederom een toegangspoort naar weiland aantreft. Ook hier moet je doorheen (geen bordje aangetroffen) en gelijk rechts aanhouden.

Er zijn langs de route plekken gecreëerd met schitterende uitzichtpunten over het plaatsje ‘Sy’ en de Ourthe. Om het plaatsje Sy te bereiken moet je eerst een pittige afdaling maken. Zou hier zeker even op voorbereid zijn bij slechter weer.

Na ‘Sy’ loop je middels een spoorbrug naar de Ourthe, die je geruime tijd volgt en ook mooie plaatjes oplevert. Het laatste stuk van de tocht gaat over asfalt, mooi om alles wat je zojuist gezien hebt even te laten bezinken.

Mocht je tijd over hebben dan is er nog veel meer moois te zien waar ikzelf niet aan toegekomen ben. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_van_Logne en https://www.palogne.be/nl/logne-een-eeuwenlange-geschiedenis/. Dit indrukwekkende complex ligt in de gemeente Vieuxville en kan middels een weg vanuit omgeving Sy bereikt worden. Of je kiest ervoor om de route bij Vieuxville te lopen, ook terug te vinden op Wandelonie onder Durbuy.

Vanzelfsprekend nog veel meer wandelingen vanuit Hamoir die waarschijnlijk de moeite waard zijn, getuige het bord bij het toeristenbureau.

Als je in de buurt bent (bijvoorbeeld rond Durbuy), dan is het een aanrader en wie weet verrast de stad Hamoir je ook (zelf niet bezocht).