Promenade de Xhenceval

Hamoir afstand 8,1+, moeilijkheidsgraad ‘gemiddeld/pittig’, naam van de wandeling ‘Promenade de Xhenceval’. Hamoir is een plaats en gemeente in het arrondissement Hoei, provincie Luik, België.

Vertrekpunt van de wandeling is Office Du Tourisme De Hamoir, Pl. Del Cour 1, Hamoir. Er is wel parkeerplek voor de deur, maar zeer beperkt en niet ongelimiteerd. Ik heb ervoor gekozen om een stukje verder te rijden waar je bij de Intermarche vrij en gratis kan parkeren. Vanaf parkeerplaats naar start rond de 200 meter.

Markering van de wandeling is een gele rechthoek (zie foto 1).

Vandaag voorlopige de laatste tocht vanuit Hamoir, nummer 4. Hamoir en vooral de omgeving van Hamoir heeft ons hart gestolen. Met heel veel enthousiasme gestart met wandeling ‘Promenade de Xhenceval’.

Vanaf start wandeling klim je vanuit Hamoir omhoog (rechts langs de kerk). De stad is zeker niet verloederd en brengt je langs een aantal traditionele en mooie huizen. De klimtocht is goed te doen, zeker in de wetenschap dat klimmen je ook iets moois kan brengen. En in dit geval, klopt het ook. Na de bebouwing een fantastisch uitzicht over de stad en weilanden.

Tezamen met het eindstuk (een mooi stuk langs de rivier ‘Le Neblon’) is dit, wat ons betreft, helaas ook gelijk het mooiste wat deze wandeling te bieden heeft.

Na het uitzicht in het begin, begint een lange klimtocht verder naar boven. Door bos en velden. Met alle beelden van eerdere tochten Hamoir, is de klim saai te noemen. Eindelijk boven, ga je ook weer hard naar beneden. LET OP met de tocht naar beneden. Het pad is rotsig en toen wij de wandeling deden (zeer zonnige dagen), spiegelglad. Bijna onmogelijk om niet onderuit te gaan. Het is mij dan ook gelukt ‘mijn trots te krenken’.

Laatste stuk langs de ‘Le Neblon’ is een mooi uitloopstuk in de verkoeling van het bos, maar maakt van de wandeling geen aanrader.

Resume: wandelen vanuit Hamoir is een aanrader, als je beperkt de tijd hebt en zeker wilt zijn van een mooie tocht, sla deze gerust over.