La porte Aive

Hotton afstand 7,5 km, moeilijkheidsgraad makkelijk, naam van de wandeling ‘La porte Aive’.

Hotton is een gemeente in de provincie Luxemburg.

De wandeling vertrekt vanaf het toeristenbureau in Hotton (Rue Haute 4). Wandeling ‘La porte Aive’, wordt aangegeven met een blauw kruis.

Met je rug naar het toeristenbureau ga je naar links. Gelijk na het restaurant La Command’rie neem je het eerste smalle pad rechts (hier staat ook het wandelbord).

Een redelijk korte tocht met een historisch tintje! Vanaf het begin maak je een mooie en snelle tocht naar boven (ja, er moet geklommen worden). Aan de rechterkant van het pad volg je de Ourthe en aan de linkerkant het rotsenmassief van Hotton. In het seizoen is het hier druk met excursies/bergwandklimmen. Het rotsenmassief ziet er imposant uit.

Je klimt verder omhoog en als je even alert bent zie je aan je linkerhand een mooi uitzicht over Hotton en de omgeving.

Vanaf daar wordt het even opletten, de markering is soms wat gebrekkig. Je loopt verder naar boven en loopt tegen picknickplek aan. Hier geen markering, maar je moet hier rechtsaf. Nieuwe markering na 100 meter aan de rechterkant.

Allereerst kom je langs Ti-Château.

Ti-Château is een oud Romeins kampement bij de Belgische plaats Hotton. Het kampement ligt op een driehoekige hoogvlakte, genaamd Plage de Renissart, op een rots en kijkt uit over het Ourthedal. Ti-Château was waarschijnlijk al sinds de jonge steentijd bewoond, maar de meeste opgravingen zijn Romeins. Zij verdedigden waarschijnlijk een stad op de plek waar nu Hotton ligt (bron wikipedia).

Eerlijk gezegd zie je hier niet veel van.

Vervolgens kom je langs La porte Aivi. Je moet even van de route af om dit te bekijken, maar gezien het stukje geschiedenis is dit het zeker waard. In de fotocollectie is een beschrijving van deze bijzondere plek opgenomen.

Na dit bezoek is het een makkelijk en redelijk recht stuk weer terug naar Hotton met enkele mooie uitzichten over de streek.