Daphnée

HUMAIN, afstand 7,5 km, moeilijkheidsgraad ‘Moeilijk’, naam van de wandeling ‘Daphnée’. AFRADER!

Humain is een plaats en deelgemeente van de Belgische gemeente Marche-en-Famenne. On ligt in de provincie Luxemburg en was tot 1 januari 1977 een zelfstandige gemeente.

De wandeling vertrekt naast de kerk van Humain en er is genoeg parkeerplaats.

De wandeling ‘Daphnée’ zie kaart (zie foto 2), wordt aangegeven met een blauw rechthoek (zie foto 3).

Het is een wandeling van 7,5 km maar wel een pittige! Er hangt op het wandelbord (op een ongelukkige plaats) een waarschuwing over de route en een onbegaanbare brug. Dit is helaas maar de halve waarheid.

Medio herfst 2021 is deze route eigenlijk totaal niet begaanbaar. De wandelpaden zijn volledig omgeploegd door voertuigen en tractoren. De regenval is hierdoor volledig blijven staan op de wandelpaden. De wandeling kan beter omschreven worden als een Mud-race. De gemeente zou er beter aan doen om de wandeling te blokkeren.

Helaas had ik geen kaplaarzen aan om de tocht tot een goed einde te brengen. Je moet oppassen dat je niet tot je enkels wegzakt. Alternatieven door bijvoorbeeld een stuk bos te lopen is lang niet overal aanwezig waardoor je genoodzaakt bent om door het water heen te gaan.

De brug is inderdaad niet begaanbaar. Ik ben hier over een hek geklommen en een alternatieve route genomen om toch bij het eindpunt te komen.

Ik heb al heel wat wandelingen voltooid en probeer ook altijd de positieve aspecten te beschrijven. Helaas heb ik niets positiefs ontdekt. Eentonig, lange stukken zonder uitzichten.

Jammer, want het is echt wel een mooi gebied. Als je toch in de buurt bent van Humain, pak dan de route bij Aye (zie website). Echt een mooie wandeling in dezelfde omgeving.

De kortere wandeling vanuit Humain is wel goed te doen en is een prima ochtend- of avondwandeling.